Media

KKK-topman wil meer negers bij de club

06-11-2014 06:38

John Abarr, een in de Amerikaanse staat Montana opererende Ku Klux Klan-baas, wil een nieuwe afdeling oprichten van de groepering, waar ook onder meer homo’s en negers welkom zijn. Dit meldt de Great Falls Tribune. De groep zou de Rocky Mountains Knights moeten gaan heten.

Volgens het Klanlid staat de KKK voor een sterk America. “Blanke suprematie is de oude Klan, dit is de nieuwe,” zo zegt hij. Ook stelt hij dat zijn gedachten over ras evolueren. Hij zou bereid zijn voor de nieuwe Klan afstand te doen van racistische groeperingen waarmee de club jarenlang samenwerkte.

Niet iedereen trapt in het verhaal van Abarr. “Als hij echt was hervormd, zou hij ook gewoon het Ku Klux Klan-label kunnen afschudden,’ aldus Rachel Carroll-Rivas van het Montana Human Rights Network. Volgens haar is het downplayen van de racistische geschiedenis van de Klan een poging om relevant te willen blijven in de hedendaagse wereld. Zij denkt dan ook dat Abarr er niets van meent.

Ook Bradley Jenkins, imperial wizard van de Verenigde Klans van Amerika, heeft geen goed woord over voor de actie van Abarr. “Hij haalt alles onderuit waar de Klan voor staat,” zegt Jenkins. “Hij probeert zich achter de Klan te verschuilen om zijn politieke carrière van de grond te krijgen”.