Recensie

Thuis en in de kroeg worden net zoveel pillen gebruikt

22-10-2014 10:05

Waren ze net zo lekker bezig, het puikje van onze Nederlandse DJ’s. Over de hele wereld gedrogeerde mensenmassa’s opjutten die al dansend uit hun plaat gaan, vallen er ineens drie doden. DJ en producer Fedde Le Grand vertelde dinsdagavond in RTL Boulevard dat hij hélémaal uit het lood is geslagen door het incident bij Amsterdam Dance Event, waar drie doden vielen.

De danceparties zijn weer “terug in het verdomhoekje”. Dergelijke uitspattingen hebben een “label” dat er volop drugs wordt gebruikt. Dance-evenementen zijn “drugs gerelateerd”. Gek hè?

Het doet me een beetje denken aan de Tour de France. Ondanks het feit dat je met een ontbijtkoekje van Snelle Jelle nog geen derde categorie colletje kan nemen, blijven we er wél in geloven. Net zo goed als dat we denken dat ons kroost niet slikt en gewoon een gezellige avondje beleeft op een watertje, met andere brave vriendjes en vriendinnetjes op de dansvloer.

Extase

“Eén fout pilletje kan fataal zijn en dat zijn de jongeren zich totaal niet bewust,” beweert Erik Jan van Lieshout, directeur van de Ambulance Amsterdam. Hij zat in Nieuwsuur en hij liet ons ook nog even droogjes weten dat zijn ambulances het afgelopen jaar twee keer zoveel uitreden, om het in extase geraakte dansvolk naar de eerste hulp te transporteren. Het aantal ritjes steeg maar liefst van 750 naar 1500. Maar, zei hij er nog achteraan, en het leek wel een vergoeilijking van de drugsdoden, “drank blijft het grootste probleem”.

Verslaggever Peer Ulijn interviewde Lotte met een verdraaide robotstem, want u begrijpt het al, ze wilde graag anoniem blijven, zoals al die stille slikkers. Niemand, of je nu student bent, zakenman of oude hippie, loopt te koop met zijn drugsverslaving, terwijl de pillen bij de buren open en bloot te koop zijn. Hoe hypocriet is dat dan?

Volgens Lotte is 70 tot 80 procent zwaar gedrogeerd op een danceparty. En je moet wel wat nemen, want zonder krijg je nooit die exotische sfeer die je tot grote hoogten brengt. Ik geloof het direct, want ik ben een leek. Ik heb wel veel geblowd, maar de wereld van de hallucinerende pillen is mij volkomen vreemd.

Anoniem

Wat Nieuwsuur kan, kan ik ook, dacht ik na de uitzending. Mijn eigen dochters ondervragen heeft natuurlijk geen enkele zin, maar via mijn vriendenkring kreeg ik al heel snel een beeld van hun zonen en dochters, die dergelijke parties bezoeken. Ze waren best bereid om iets los te laten, maar, net zoals Lotte, wel anoniem graag. Ook zij hadden in de gaten dat de media zich volop op de dance-events storten na het noodlottige voorval tijdens Amsterdam Dance Event.

De meeste doden vallen door “overmoed en onwetendheid”. Acht, negen pillen in je mik en je bent een potentieel slachtoffer. Volgens de jongeren die ik sprak zijn de bezoekers die “constant hun grenzen opzoeken” voer voor de dealers. “Foute” dealers verkopen ook rotzooi aan toeristen, die op het evenement afkomen. En daar wordt amper op gelet door de organisatie.

De jongeren verkopen ook pillen aan elkaar, maar zijn wel zo slim om de handel te laten testen bij de Jellinekkliniek. “Daar kun je gewoon binnenlopen, ze hebben liever dat je komt dan dat je wegblijft met foute handel”.

Blind

Terwijl de media zich nu weer blind staren op dance-events, wordt er thuis en in de kroeg evenveel gebruikt en verhandeld als op de speciale feesten, leggen de jongeren mij uit. Een zwaar onderschat circuit met evenveel gevaren. Een ander groot dilemma is dat de jongeren niet bereid zijn om voor water te betalen, hetgeen ze noodlottig wordt. Uitdroging is het begin van het eind. Want vertelt een partyganger, “naast die pillen sla je ook nog een aantal biertjes achterover en dan gaat het twee keer zo snel”.

Slimmerikken nemen “pure kristalletjes MDMA”, want zo ontloop je de foute pillen, waarin allerlei andere drugs zijn verwerkt. Daarnaast zijn de XTC-pillen populair. Gemiddeld zat er de afgelopen jaren ongeveer 80 milligram MDMA in een pil, dat is nu gestegen naar 140 milligram, met zelfs uitschieters naar 200 tot 360 milligram. MDMA is een synthetische drug en staat voor 3,4-methyleendioxymethamfetamine. Beter bekend als psychostimulantia en hallucinogenen. Oorspronkelijk bestemd voor de psychiatrie, maar dus ook prima spul om urenlang op te dansen.

Testen

Voorlichting was het toverwoord in Nieuwsuur en zou op den duur heilzaam moeten werken. Net zoals de pillen weer testen aan de deur van het event, maar daar geloven tot nu toe alleen maar de SP en D66 in. De VVD gaat ervan uit dat áls je ter plekke test, je ook toegeeft dat er sowieso pillen gebruikt worden. Hoe zullen we die zienswijze eens noemen? Heeft iets met struisvogels te maken.

“Goed op elkaar letten en elkaar niet uit het oog verliezen,” is de remedie van de jongeren die ik sprak. Daar voorkom je veel ellende mee. Bovendien elkaar wijzen op het gevaar van het rücksichtslos slikken van onbekende versneden drugs, die tot de dood kunnen leiden.

Een laatste misvatting volgens de kids: danceparties worden niet alleen bevolkt door jongeren, er worden zelfs veel “oude hippies” gesignaleerd. “Een beetje in de leeftijd van jou, Ton”.