Voorbij het eigen gelijk
 
 
Recensie

Jinek: duurbetaalde, pretentieuze en overbodige televisie

'Jinek'

Tags:

“Ik hou niet van koetjes en kalfjes of geouwehoer. Ik wil alleen maar een talkshow die anders is, die opvalt. Het landschap van de talkshows is vol in zo’n klein landje als het onze. Ik geef de voorkeur aan een avondprogramma, want dan kun je stouter zijn.”

Schakelen naar Jinek

Terwijl John Cleese op het derde net schitterde in The Graham Norton Show, hij schreef een hilarisch boek over zijn moeder, moest ik mezelf dwingen om naar Jinek over te schakelen op NPO 1. Maar: huiswerk is huiswerk. En dus ging ik met de bovenstaande intenties, die Eva op vrijdagavond bij collega Humberto Tan uitsprak, aan de slag. De verwachtingen, ondanks eerdere teleurstellingen over Eva’s kunstjes, waren tegen beter weten in toch hoog gespannen.

 

‘Met verbijstering keek ik naar een programma dat op de lokale zender niet zou misstaan. Dé ideale plek waar stagiairs van de school voor journalistiek langzaam tot wasdom kunnen komen’

 

Eerst even een voorspelling vooraf. Jinek verdwijnt, net zoals Pauw, van de buis. Als ik het goed heb, produceert Pauw Jinek zelfs, dus dat wordt dan een dubbel schadegevalletje. Met verbijstering keek ik naar een programma dat op de lokale zender niet zou misstaan. Dé ideale plek waar nog volop geëxperimenteerd kan worden en waar stagiairs van de school voor journalistiek langzaam tot wasdom kunnen komen.

Omroepmuseum

Op de bank, want dat is volgens Eva psychologisch intenser dan aan tafel, Sander de Kramer van De Wandeling (KRO), illusionist Hans Klok, politiek verslaggever Joost Vullings en de bakker der bakkers, Robert van Beckhoven. Thans beroemder dan Gordon, want hij is jurylid van Heel Holland Bakt. De koekjesfabriek van omroep Max met Martine Bijl als aangever, want die kwamen ze bij toeval tegen tijdens het opruimen van het omroepmuseum. Sander leeft voor zijn ideaal, is zelfs voetbalcoach in Afrika en trekt zich het leed van Ebolaweesjes aan. Een nobel streven dus.

Hans Klok schuift vervolgens aan en wordt door Jinek aangekondigd als de man met het overhemd, dat het “meest open staat” in de Lage Landen. Jinek is ook jaloers op de wapperende manen van Hans en daarom mag hij komen. Zijn faillissement van tien jaar geleden wordt nog eens breed uitgemeten en dat ie een jongetje is, wiens droom is uitgekomen, las ik al veel eerder bij de kapper.

Nieuw TV-fenomeen

Daarna een nieuw fenomeen binnen de wereld van de televisie, het vier minuten interview bij iemand thuis door uw speciale verslaggever ter plekke. De kat van de presentator van de Keuringsdienst van Waarde heet Konijn, want daar lijkt ze op. Trek je een plas niet door en een grote boodschap wel? Scooter of brommer? Bij welke film heb je het laatst gehuild? In mijn ogen loodzware dilemma’s voor zo’n laat tijdstip. Ik kon er zelfs even niet van in slaap komen.

 

‘Jinek zit slechter in elkaar en is nog gemakzuchtiger dan RTL’s Carlo en Irene Life 4 You’

 

Om nog enig niveau aan het speeltje van Jinek te geven, analyseert verslaggever Joost Vullings politiek Den Haag van de afgelopen week. Joost is van het genre oude wijn in nieuwe zakken. Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken is slim en kan slecht tegen kritiek, vindt hij.

Nog even snel een fragmentje uit de oude doos van College Tour, waarin Timmermans de vloer aanveegt met Derk Sauer, uitgever in Rusland. Ik ben een fan van Joost op de radio, maar wat spijtig dat ook hij zijn ambacht te grabbel gooit in de variétéshow van Jinek. Maar ja, ijdelheid is het levenselixer van de mens, constateerden Jinek en Klok al eerder in de show, dus ook Vullings valt moeiteloos van zijn geloof.

Heel Holland Bakt

Tot slot de meesterbakker en jurylid van Heel Holland Bakt. Robert van Beckhoven. Een man die tot zijn schrik een semi-BN’er is geworden en dus zomaar op de bank bij Jinek belandt. Het bakprogramma wordt in 50 uur (!) opgenomen en gemonteerd naar 50 minuten. Ook een fenomeen in omroepland kan ik u melden, dus daar zal eigen geld van Max-omroepbaas Jan Slagter bij moeten. Budgettair binnen tv-producties nooit eerder vertoond kan ik u verzekeren.

Waar komen de hazelnoten vandaan en wist u dat je de lekkerste amandeltjes in Sicilië kan rapen? Jinek houdt het niet meer bij zoveel euforische bespiegelingen van zoetwaar. Je zou er trek van krijgen. Van Beckhoven is ook de beroerdste niet en heeft voor iedereen wat meegenomen. Sander is stoer, dus krijgt een brood, gemaakt van bierdeeg. Hans een hotdog van marsepein, want hij heeft na zijn wederopstanding weer aspiraties richting Broadway. Joost Vullings wordt getrakteerd op chocoladekaviaar en met argusogen kijkt Jinek naar het presentje. Zelf krijgt ze een van-alles-wat-assortimentje.

Omroepbudgetten

Vandaag wordt er in Den Haag weer gesteggeld over omroepbudgetten. Vullings roerde dat nog even aan bij Jinek, die natuurlijk slim genoeg is om te weten, dat ook zij een keer aan de beurt komt. Of juist niet. Want zolang de innercircle van Hilversum elkaar niet alleen de hand boven het hoofd houdt, maar ook probleemloos over budgetten kan beschikken voor overbodige tv-programma’s, zal er inhoudelijk nooit iets veranderen.

Jinek zit slechter in elkaar en is nog gemakzuchtiger dan RTL’s Carlo en Irene Life 4 You, dat in de namiddag op zijn sloffen 810.000 kijkers trekt. Jinek zou verreweg beter op haar plaats zijn bij de commerciële buren, bijvoorbeeld als presentator van RTL Boulevard. De pijn bij Eva Jinek zit hem vooral in de pretenties die ze uitkraait, maar op geen enkele manier waarmaakt.

Omroepbaasjes zijn blijkbaar niet bij machte om dit duurbetaalde hobbyisme af te keuren, nog voordat het op de buis gaat.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.